LIVE LIFE OUTSIDE THE LINES

img_7588Iemand vertelde me dit jaar dat er zóveel meer was buiten het leven dat ik had. Ik probeerde eigenlijk altijd volgens de regeltjes te leven en zo min mogelijk fout te doen. Sterker nog: falen was mijn angst. Maar het was diégene die dát tegen me zijn op het goede tijdstip wat me deed nadenken over mezelf. Waarom leef ik altijd volgens de regeltjes? Oftewel: Waarom zijn de muren van mijn comfort zone zo onwijs dik en ben ik zo onwijs slap om daar doorheen te gaan? Sinds een aantal maanden probeer ik steeds vaker dingen buiten mijn comfort zone te doen; dat is totaal niet makkelijk, maar door jezelf een aantal gedachten in te prenten, gaat het me steeds beter af. Vandaag leek het me dus ook leuk om een aantal ‘tips’ te geven om vaker uit je comfort zone te treden. Lees je mee?

img_9240Onze comfort zone vinden we allemaal fantastisch; je voelt je er op je gemak, het geeft je zekerheid en het geeft rust. Maar geef toe: it can be pretty boring in there. Veel spannender, uitdagender en risicovoller zijn echter de dingen die we buiten onze comfort zone doen. Je bevindt je buiten je comfort zone als je dingen meemaakt die je nog nooit eerder meemaakte; situaties waarvan je niet weet wat je ermee aan moet en dingen waarvan je niet weet of je het wel of niet aan kan, zijn daar een deel van. Zelf besefte ik pas dat je comfort zone zó belangrijk is om zo af en toe te verlaten toen het een paar maanden terug niet zo goed met me ging. Ik kreeg tegenslag na tegenslag te voorduren: ik was niet geslaagd, mijn vader kon amper lopen vanwege zware ontstekingen in zijn knieën en tot overmaat van ramp werd mijn moeder voor twee maanden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een depressie. Ik kwam in situaties terecht waarvan ik geen idee had wat ik ermee aan moest. En hoe tegenstrijdig het ook mag klinken: ik voelde me onwijs rot, maar het voelde wel als leven. Buiten je comfort zone treden hoeft niet perse samen te hangen met bungeejumpen of paragliden, maar in zekere zin doe je het al door random tegen vreemden te praten.img_8490

 

Weet wat je wilt en waar je energie van krijgt

Een comfort zone is voor iedereen anders. De één vind het eng om bijvoorbeeld te auditeren, terwijl een ander al de kriebels krijgt als er contact gezocht moet worden met een vreemde. Het zijn in ieder geval situaties waarvan je hart sneller begint te kloppen, waardoor ons lichaam Endorfine (het ‘gelukshormoon’) aanmaakt. Het is belangrijk om doelen te stellen om je comfort zone uit te komen. Dat klinkt allemaal een heel gedoe, maar je kan het zo gemakkelijk bij jezelf nagaan. Stel: je bent helemaal tot over je over verliefd op een jongen of meisje. Jouw droom is om met diegene uit te gaan; wie weet wordt het wat! Het is onze comfort zone die ons daarvan wilt weerhouden. Je gaat piekeren, je gaat overwegen en uiteindelijk is de keus aan jou: blijf ik binnen de lijntjes of ga ik er buiten? Als je er buiten gaat kan het natuurlijk zo zijn dat je teleurgesteld raakt, maar als je de stap al zet richting het uit vragen van diegene, leer je in ieder geval om buiten je comfort zone te treden. Hartslag gaat omhoog, Endorfine wordt aangemaakt en voilà: je voelt je fijn. Oók als je afgewezen wordt heb je iets voor jezelf overwonnen.

Dare to dream

Oftewel: durf te dromen. Probeer eens minder realistisch te zijn! Het klinkt misschien een beetje vreemd omdat we gewend zijn om elkaar op onze plek te zetten als mensen. Als jouw realisme toeslaat, zie je de zin van het vervullen van wat je graag wilt vaak niet meer. Oftewel: je blijft in je comfort zone zitten en komt niet in beweging. Na een tijdje kom je dan vanzelf tot de conclusie dat je er inderdaad niets aan kon doen; ‘Zie je wel dat het niets zou worden?’, rechtvaardig je dan tegenover jezelf. Hiermee creëer je je eigen gelijk, terwijl je niet weet wat er had kunnen gebeuren. Wie weet had je écht de kracht of kans gehad om jouw droom waar te maken!

 

Niet overdenken, maar doen

‘Niet denken, maar gewoon doen,’ is zoals vele weten makkelijker gezegd dan gedaan. Echter is het wel essentieel om dingen te veranderen. Niemand wordt vrolijk van dingen eindeloos blijven overdenken. Twijfel gaat er niet voor zorgen dat je dingen daadwerkelijk gaat uitvoeren, dat is een ding dat zeker is. Door twijfel worden we alleen maar onzekerder, zelfs als we uiteindelijk kiezen om iets toch te doen. Het zorgt ervoor dat je nadenkt over alle dingen die er fout kunnen gaan, waardoor je altijd de angst voor een afgang zal hebben. Probeer in plaats daarvan eens los te laten van het idee dat je alles altijd moet overdenken (dat is al uit je comfort zone stappen op zich voor velen!). Een heel mooi en toepasselijk motto wat ik hierbij vond, is: Niet durven, maar toch doen!

Probeer je je bewust te zijn van het feit dat je maar één leven hebt. Misschien een beetje cheesy, maar wat heb je te verliezen? Eén afgang beschrijft niet wie jij in de verdere leven zal zijn. Niemand zal je eindeloos uitlachen, nawijzen of blijven herinneren aan de presentatie die slecht ging of de jongen die je afwees. En stel dat zou wel zo zijn, dan bestaat er altijd zoiets als diegene laten weten dat je je er niet comfortabel bij voelt!

img_6254

Ik weet dat het lastig is om binnen drie tellen ‘ineens’ uit je comfort zone te treden. Er is niks mis met je comfort zone, zolang je er maar niet eeuwig in vast blijft haken. Open je hart en kijk naar de dingen die je wilt bereiken en die je trots op jezelf zouden laten voelen. Focus op die dingen en zet de stappen die daarvoor nodig zijn. Vast en zeker is het dan steeds makkelijker voor je om buiten je comfort zone te treden. Life can be pretty amazing outside the lines!

.

Veel liefs, Romy

3 Comments

 • Reply Sandra 8 november 2016 at 12:59

  Allereerst wil ik zeggen dat ik je heel sterk vind overkomen! Knap na al die tegenslagen achter elkaar. Ik herken de dingen die je schrijft heel erg. Niet overdenken maar doen is iets waar ik een paar jaar geleden keihard aan heb gewerkt. Piekeren kon ik als de beste, daardoor was ik altijd in mijn veilige wereldje en durfde niet zo veel. Uit je comfortzone stappen is zó fijn, als je het eenmaal onder de knie hebt! Er gaat echt een wereld voor je open. 🙂

 • Reply Arielle Dannique 8 november 2016 at 16:11

  Super gave foto’s!!

  Liefs XXX

 • Reply Rochella 8 november 2016 at 16:48

  Niet denken en gewoon doen, ik sta hier helemaal achter. Het leven is te mooi om terughoudend te zijn. Je kan het!

 • Leave a Reply