Recept: Paella

Vandaag was het onze jaarlijkse vader-dochterdag. Meestal plannen papa en ik iets om te gaan doen, maar dit jaar was het een zooitje ongeregeld. Een leuk zooitje ongeregeld! Het was de eerste zaterdag sinds misschien wel een jaar dat ik niet hoefde te werken en niks voor school hoefde te doen. Lees: ik heb een hoop te doen maar ik stel het uit tot morgen. Papa werkte in de tuin, ik zat in de serre met mijn laptop vooruit te werken voor mijn blog. Als afsluiting van de middag zaten we naast elkaar; papa met een biertje en ik met een (veel lekkerdere) radler. We keken elkaar vragend aan en vroegen elkaar – precies op hetzelfde moment – ‘Wat gaan we eigenlijk eten?’

Nadat ik ruim 2 jaar geleden met vriendinnen een keer paella heb gemaakt en het geweldig vond, wilde ik dit gerecht al heel lang een keer aan papa en mama voorschotelen. Het enige nadeel is dat moederlief daar allemaal niet zo van is. Ze houdt van koken en experimenteren, maar met zeevruchten moet je bij haar niet aankomen. Mijn vader is juist van het motto: het hoeft niet lekker te zijn, als het maar veel is. Dus waarmee je ook aankomt, hij eet het tóch wel op.

Vandaag was dus de perfecte dag om paella te maken. Ik vluchtte me naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn met een enorme lijst aan ingrediënten (waarvan we minstens de helft al thuis hadden liggen) en nadat ik de winkel minstens drie keer helemaal heb rondgezwalkt, had ik al mijn spullen bij elkaar en kon de paella gemaakt worden.

Ik moet erbij zeggen dat ik een beetje ben afgeweken van het recept zoals hij op Allerhande van de Albert Heijn stond, omdat ik een aantal dingen in het oorspronkelijke recept niet zo lekker en toepasselijk vond.

045

 

.

Recept Allerhande:

 • 2 tomaten
 • 1 ui
 • 1 rode paprika
 • 100 gram chorizoworst
 • 600 gram kipkluifjes
 • 1 tl milde paprikapoeder
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 750 ml kippenbouillon (van 2 tabletten)
 • 250 gram gebroken sperziebonen
 • 325 gram gele rijst
 • 100 gram jumbogarnalen
 • 2 el peterselie
Mijn variatie op het recept:
 • 2 vleestomaten
 • 1 ui
 • 1 rode paprika
 • 2 kipfiletjes
 • 1 tl paprikapoeder
 • 2 tl gedroogde oregano
 • 0,50 tl chilipoeder
 • 750 ml kippenbouillon (van 2 tabletten)
 • 125 gram gebroken sperziebonen
 • 325 gram gele rijst
 • 200 gram jumbogarnalen
 • 1 el peterselie
.
052

 

 

Bereidingswijze:
1. Ontvel te tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de ui, snijd de paprika in blokjes, snijd de topjes van de sperzieboontjes eraf en snijd de kipfilet in blokjes.
2. Doe 2 blokjes kippenbouillon in een pan met water. Laat het water koken en neem het pannetje met de kippenbouillon van het vuur.
3. Bak de kipfilet in een pan totdat ze witgeel van kleur zijn. Voeg hierna de ui en tomaat toe en bak dit 2 minuten met de kipfilet.
4. Strooi de oregano, chilipoeder en paprikapoeder in de juiste hoeveelheden over de kip, ui en tomaat heen. Voeg hierna 1/3 van de kippenbouillon toe.
5. Laat dit even sudderen tot de kipfilet volledig gaar is (+/- 10 min)
6. Wanneer de kipfilet gaar is, voeg je de paprikablokjes, sperziebonen en de gele rijst door het kippenmengsel. Hierna doe je ook de rest van de kippenbouillon bij het kippenmengsel.
7. Laat de rijst gaar worden (15-20 min) en voeg net voordat de rijst gaar is de garnaaltjes toe om ze warm te laten worden.
8. Hierna is de paella klaar. Ik heb ervoor gekozen om het originele recept hierin te volgen door stukjes peterselie af te knippen en eroverheen te strooien.
 .
Mijn vaders reactie? ‘Is er nog meer van die.. uhm.. Spaanse rijst? Want het is verdomd lekker.’
.

Hebben jullie ooit paella gemaakt? 


Veel liefs,
Romy

1 Comment

 • Reply ShareBeautynl 8 oktober 2015 at 20:08

  Wat leuk! Mijn moeder komt uit Peru, maar ze maakt dit recept echt heel erg vaak 🙂 xx

 • Leave a Reply