Prague in 10 pictures

Precies een week geleden zat ik op dit moment in het vliegtuig naar Praag. Zo vreemd, het lijkt echt al een jaar geleden! Ik maakte tijdens deze stedentrip echt onwijs veel foto’s omdat ik me steeds maar weer bleef verbazen over de prachtige, authentieke sfeer die er in de stad hing. Natuurlijk is Praag niet de eerste wereldstad die ik bezocht, maar het heeft me wel een heel ander gevoel gegeven dan de andere steden. Het leek me dan ook leuk om vandaag tien foto’s met jullie te delen die ik afgelopen week schoot om Praag zo een beetje bij jullie te brengen. Kijk je mee?

In de trant van ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’, wil ik vandaag zo min mogelijk vertellen en zoveel mogelijk laten zien. Dit keer geen reisverslag zoals ik deed bij Barcelona en Londen, maar een lijstje met tien foto’s die voor mij de schoonheid van Praag aanduiden. Zoals ik al zei gaf Praag me een heel ander gevoel dan andere steden tot nu toe hebben gedaan. Ik bleef er maar over in gedachten. Waarom voelde deze stad zo anders aan? Het antwoord kwam me de tweede dag in de tram aanvliegen toen twee Tsjechische vrouwen de tram instapten en woorden met elkaar wisselden in een taal waar ik niet één woord van verstond. Het is de cultuur! Op een of andere manier merkte ik echt heel erg dat Praag helemaal geen Westerse stad was. Misschien kwam het doordat het ene gebouw nog meer ornamenten had dan het andere, of dat de taal in geen opzicht op dat van ons lijkt. Misschien lag het aan het Jodendom dat gevoelsmatig de overhand heeft of dat de stad werd gescheiden door een rivier waardoor er duidelijk twee delen ontstonden. Hoe dan ook voelde het heel anders aan dan mijn andere stedentrips en stiekem vond ik dat best eens fijn!

img_7843De Týnkerk is gevestigd aan het Oudestadsplein in het centrum van de Oude Stad. Zeker een kerk die je niet zal ontgaan als je Praag bezoekt. De kerk stamt uit de 14e eeuw en dat kan je wat mij betreft heel duidelijk zien. De donkere kleuren van de torentjes in combinatie met de lichte, willekeurig geplaatste stenen van het gebouw gaven me namelijk echt een soort terugblik naar de Middeleeuwen.

img_8073 De bruggen die je verbinden tussen de Oude Stad en de Nieuwe Stad zijn haast niet te omzeilen als je in Praag bent. Beide kanten van de rivier hebben je echt onwijs mooie dingen te bieden, maar ook op de bruggen zie je de stad op een geheel andere manier!

img_8040

Over bruggen gesproken: de Karelsbrug is hét pronkstuk van de stad. Omdat hier geen hekwerk omheen staat om slotjes aan te hangen, hebben mensen dat maar massaal gedaan aan de hekken die loodrecht op de zijde van de brug staan.

img_8212Een andere eyecatcher is zonder twijfel de Sint Nicolaaskerk! Deze bevindt zich recht tegenover de Týnkerk en is minstens zo bijzonder. De koepel van 75 meter zie je vrijwel vanaf ieder uitkijkpunt in Praag fier boven de rest uitsteken. Er lagen helaas geen pepernoten op de deurmat (oke, flauw) maar het was wel echt prachtig binnen! Het interieur heeft diverse versieringen met marmer en goud en de lichtinval is werkelijk adembenemend door de mozaïek. Ik zou haast een moord doen om hier productfoto’s te mogen maken, haha!

img_8231De Praagse Burcht kroont de heuvel aan de westelijke zijde van de Vltava (de rivier die Praag in tweeën deelt, weet je wel). Om de Burcht te bezoeken moet je zo’n halve marathon aan trappen lopen, maar als je er eenmaal bent kun je jezelf er de hele dag zoet houden als dat zou moeten.

img_8240Vanuit de Praagse Burcht heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als Praag al een evidente skyline zou hebben, zou dit het ideale punt zijn om hem te bekijken.

img_8121Schattig ogende composities van raampjes met bloemetjes: daar kunnen de Pragenaren ook wat van! Ik dacht dat ik in Barcelona het toppunt van de mooie balkonnetjes had gezien, maar deze waren minstens zo leuk!

img_8490De John Lennon Wall! Mijn persoonlijke hoogtepuntje! Afgezien van het feit dat ik hier uren op een stoel zou kunnen gaan zitten om alle quotes en mooie boodschappen te lezen, kan je er ook hele leuke foto’s voor maken. Ik denk dat Praag nergens zo kleurrijk is als hier! De muur is geloceerd op het eilandje Kampa, dat sowieso echt onwijs leuk is om te bezoeken!

img_7714De Havelská-markt vond ik eerlijk gezegd niet heel bijzonder, maar het gaf wel echt een heel authentiek sfeertje. Het was erg bijzonder dat deze markt op slechts 2 minuten lopen lag van de straat die wordt gezien als de hoofdstraat en dat hier een totaal andere sfeer hing. In een rij van ongeveer 100 meter stonden aan weerszijden allerlei koopmannen en -vrouwen allerlei Praagse prullaria te verkopen; van (veel te enge) lachende heksen tot overrated I love Prague T-shirts.

img_8409‘Nou Romy, bijzondere paal hoor,’ zie ik je denken. Maar deze foto is mijn ideale beeld dat zegt: wees niet bang om een stad verder te verkennen. Naast alle algemene hoogtepunten zijn er namelijk zo onwijs veel mooie plekjes in een stad als Praag! Mijn tip? Trek een paar goede loopschoenen aan, neem een kaart in je hand en loop een wijk in waar je geen één toerist ziet rondhuppelen.

 

Veel liefs, Romy

3 Comments

  • Reply Rowan 5 oktober 2016 at 10:55

    Wat een mooie foto’s! Heerlijk om naar te kijken! Praag stoog hoog op mijn bucketlist, helemaal als ik dit zie!

  • Reply Veerle 5 oktober 2016 at 11:50

    Hele mooie foto’s!

  • Reply Ise 6 oktober 2016 at 15:05

    Ik vind Praag ook echt geweldig! Leuke dingen heb je er gedaan 🙂

  • Leave a Reply