Wat is mijn nationaliteit?

Vandaag een artikel dat iets anders dan normaal is: vandaag vertel ik namelijk meer over mijn nationaliteit. ‘Huh?’ Zie ik je denken: ‘Je bent toch gewoon Nederlands?’ Dat klopt zeker! Maar toch krijg ik (zowel in het dagelijks leven als op mijn blog) heel vaak de vraag waar ik vandaan kom – en dat heeft een reden!

Als ik in Turkije ben, zijn de Turken ervan overtuigd dat ik een van hen ben en beginnen ze hele gesprekken met me te voeren. Als ik samen met Thaise vrouwen ben die ik ken via vrienden, denken ze haast zeker te weten dat ik gedeeltelijk Indisch ben. Een aantal vriendinnen dachten voordat ze me kenden dat ik uit Spanje kwam, mensen die we op vakantie leerden kennen zochten het juist in Indonesië en een kennis van mijn moeder was er heilig van overtuigd dat ik zo uit Mexico zou kunnen komen. Bizar, he?

En toch ben ik 100% Nederlands. Of nou ja, mijn ouders, grootouders en overgrootouders waren dat. Maar als je onze stamboom gaat uitpluizen, zul je al snel buitenlandse mensen tegen komen; de roots van onze familie ligt namelijk in Mongolië!

‘Ja, en wat dan?’ Zie ik je denken. Dat zal ik je eens vertellen! Toen ik geboren werd, keken alle artsen verbaasd toen ze me vasthielden. Ik had namelijk een paarsblauwe vlek ter grootte van een tennisbal achterop mijn rug. Na een hoop onderzoeken, kwam de arts met de vaststelling dat het een zogenaamde ‘Mongolenvlek’ moest zijn. Mijn ouders schrokken hier best wel een beetje van, omdat iemand met het Syndroom van Down in de volksmond natuurlijk vaak wordt bestempeld als ‘mongool’. Gelukkig was dit niet het geval en was ik kerngezond, maar de Mongolenvlek had natuurlijk wel een betekenis. De arts vertelde dat dit betekende dat er in de familie Aziatisch bloed voorkwam en dat ik dat die Aziatische kenmerken bij mij licht tot uiting zouden gaan komen.

img_1131Toen ik ongeveer twee jaar oud was, klopte er opeens een man op het raam die ik destijds niet kende, maar een neef van mijn vader bleek te zijn. Hij was onze stamboom aan het natrekken en kwam erachter dat onze stamboom rond het jaar 1400 niet verder teruggaat in Nederland, maar in Azië! In Mongolië, wel te verstaan. Dit Aziatische bloed is dus eigenlijk altijd in onze familie rond blijven gaan en is bij mij toevallig best erg tot uiting gekomen; in ieder geval erg genoeg om iedereen te laten geloven dat ik een allochtoon ben. Ik vond het een leuk idee om dit verhaal met jullie te delen, om zo ook op mijn blog voor eens en voor altijd de vraag te beantwoorden, haha!

.

Dacht jij dat ik 100% Nederlands was?
Veel liefs, Romy

3 Comments

 • Reply Daphne 3 januari 2017 at 09:21

  Wow wat bijzonder dat je er eigenlijk op zo’n manier bent achtergekomen! Lijkt met heel gaaf inderdaad als iemand een stamboom probeert te maken!

 • Reply Malou | Blonde Blossom 3 januari 2017 at 12:05

  Wat een bijzonder verhaal zeg, helemaal dat je erachter komt door die vlek op je rug! En ook dat mensen je scharen onder allerlei verschillende nationaliteiten, bizar. Met mijn blonde haar en blauwe ogen is er weinig twijfel over mijn nationaliteit, al schijnt er in mijn familie Spaans bloed voor te komen! Malou x

 • Reply Florentine 6 februari 2017 at 00:35

  Wat bijzonder! Ik begrijp ook wel dat mensen het je vragen, ik dacht ook dat je iets buitenlands had..! Super leuk dat je dit verhaald gedeeld hebt:-)
  Liefs

 • Leave a Reply